«Η διαχείριση μιας περιόδου κρίσεως δεν μπορεί να γίνει με όρους ανθρωποφαγίας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Συγκεκριμένα απαντώντας στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση ενόψει προεκλογικής περίοδο προχωρά σε παροχές, ο κ. Ρήγας δήλωσε «δεν το κάναμε όλη αυτή την περίοδο ποτέ. Το ότι η ΝΔ -που άφησε τη χώρα στην άκρη του γκρεμού- θέλει να βαφτίζει προεκλογικές παροχές τα όσα ανακοινώνονται είναι δικό της ζήτημα. Εμείς επιστρέφουμε στους πολίτες όλη αυτή την προσπάθεια που από κοινού κάναμε. Κατηγορηθήκαμε ότι στηρίξαμε κοινωνικές τάξεις οι οποίες είχαν υποφέρει πάρα πολύ. Η συνοχή της κοινωνίας είναι πολύ σημαντική σε μια δημοκρατία. Η διαχείριση μιας περιόδου κρίσεως δεν μπορεί να γίνει με όρους ανθρωποφαγίας» σημείωσε.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την πολιτική αντιπαράθεση, ο κ. Ρήγας παρατήρησε ότι «δεν μπορεί ο θύτης να έρχεται επάνω στο θύμα και να ζητάει και τα ρέστα. Αναφέρομαι στη ΝΔ. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος ήλεγχε και τι ήλεγχε και με ποιον τρόπο ποδηγετούσε θεσμούς. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτό. Θέλουμε να λειτουργούν όλοι οι θεσμοί με όρους δημοκρατίας και με όρους ισοτιμίας απέναντι στους πολίτες». Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ανήγγειλε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα ανακοινωθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταμνημονιακή περίοδο στο πλαίσιο της οποίας είναι και η υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τους ενστόλους. «Και αυτό θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό του κράτους».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με το «Μακεδονικό» και τα Wikileaks, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «αυτό που συμβαίνει με τη δήθεν αποκάλυψη των Wikileaks σχετικά με την υπόθεση, είναι πως εκείνοι που επικαλούνται τη συγκεκριμένη διαρροή δεν διαβάζουν καν καλά τα όσα αποκαλύπτονται. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει αυτό το οποίο έχουμε πει: Τη σύνθετη ονομασία erga omnes, και εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτό δεν ίσχυε και δεν γινόταν αποδεκτό εκείνη την εποχή. Βεβαίως, η τότε ΝΔ, η τότε κυβέρνηση είχε αποδεχθεί παρά πολλά από αυτά για τα οποία υποτίθεται ότι κατηγορεί σήμερα εμάς. Είναι προς όφελος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων να υπάρχει στα Βαλκάνια ηρεμία. Οι λύσεις που δημιουργούν ανάπτυξη είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής. Η οικονομική ανάκαμψη και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μειώνουν τις εθνικιστικές αντιλήψεις και τη ρητορεία που οδηγεί σε αδιέξοδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το αν θα υπάρχει «εκλογική ζημιά» στον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «εμείς δεν μετρήσαμε ποτέ το πολιτικό κόστος. Παίρνουμε λοιπόν αυτές τις πρωτοβουλίες, δεν κοιτάμε το πολιτικό κόστος και μας ενδιαφέρει με επιμονή, αυτό το οποίο εμείς θεωρούμε ιδανικό για τη χώρα μας μετά από όλα αυτά τα οποία έχει περάσει. Άρα επιμένουμε να πείσουμε τους πολίτες. Αυτό είναι το ζητούμενο».

Σχολιάζοντας τα προβλήματα με την τουρκική πλευρά σχετικά με τους ψαράδες στην περιοχή της Σαμοθράκης, ο κ. Ρήγας παρατήρησε «ας μην το αντιμετωπίζουμε ως ένα πρωτοφανές περιστατικό. Θέλω να σας θυμίσω ότι και από τη μεριά του Ιονίου Πελάγους, παλαιότερα, για τέτοια θέματα αλιείας και οικονομικών συμφερόντων είχαμε παρόμοια φαινόμενα. Οι λόγοι είναι οικονομικοί. Χρειάζεται μια νηφαλιότητα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το ελληνικό Λιμενικό με ιδιαίτερη προσοχή προστατεύουν τα εθνικά και τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις πρώτες εντυπώσεις του σχολίασε ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν πολλές φορές παράδειγμα για όλους εμάς, για το πώς πρέπει να λειτουργούμε, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί». Παράλληλα εξήρε το «τεράστιο κοινωνικό έργο» που έχουν προσφέρει οι Ένοπλες Δυνάμεις «όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο σε πολλούς τομείς».

Ρήγας