Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά. Μετά την συνάντηση θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τη γαλλική πρεσβεία, στη διάρκεια των επαφών του στην Αθήνα, ο κ. Λε Ντριάν θα συζητήσει «για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα». Ο Γάλλος υπουργός «θα εξετάσει τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 28 και 29 Ιουνίου με στόχο τη δημιουργία μιας αληθινά ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής», ενώ αναμένεται να αναφερθεί επίσης στην εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης η οποία θα οδηγήσει στην συμπλήρωση της τραπεζικής ένωσης, στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη και τέλος, στην ενίσχυση της διακυβέρνησης.
Τα διεθνή θέματα αναμένεται να βρεθούν επίσης στην ημερήσια διάταξη, ειδικότερα το θέμα της Συρίας και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τη γαλλική πρεσβεία «η επίσκεψη θα επιτρέψει συζητήσεις για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεών μας με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, με βάση τον οδικό χάρτη της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας του 2016».
Κατά την ίδια πηγή, ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναμένεται να χαιρετίσει τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων πάνω στο θέμα της ονομασίας, αλλά και «να διαβεβαιώσει ότι η Γαλλία παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας με σκοπό την εξασφάλιση μιας βιώσιμης εξόδου από την κρίση, στη βάση των συμπερασμάτων του Eurogroup του Ιουνίου, και την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Γάλλος ΥΠΕΞΑθήνα