Σε τουλάχιστον 31 ανέρχονται οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό 6,7 Ρίχτερ που έπληξε την βόρεια Ιαπωνία την Πέμπτη, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που μεταδίδει η κρατική ραδιοτηλεόραση NHK.

Η τοπική κυβέρνηση της νήσου Χοκάιντο, όπου καταγράφηκαν οι περισσότερες ζημιές, ανακοίνωσε πως οκτώ άτομα παραμένουν αγνοούμενα.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τις προσπάθειες για εντοπισμό τυχόν επιζώντων, με την βοήθεια του στρατού, αν και με την πάροδο του χρόνου οι ελπίδες μειώνονται.

Η προσοχή των διασωστών επικεντρώνονται σε ένα μικρό χωριό στο βόρειο τμήμα του Χοκάιντο που θάφτηκε κάτω από τόνους χώματος και λάσπης λόγω των κατολισθήσεων που ακολούθησαν τον σεισμό.

Οι περισσότεροι νεκροί έχουν βρεθεί στην κωμόπολη Ατσούμι, όπου οι κατολισθήσεις κατέστρεψαν και έθαψαν σπίτια που βρίσκονταν στους πρόποδες ενός απότομου λόφου.

Η δόνηση της Πέμπτης διάκοψε για πολλές ώρες την ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το Χοκάιντο, όπου κατοικούν περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, και προκάλεσε την ακύρωση πολλών πτήσεων, αν και η αεροπορική διασύνδεση έχει πλέον αποκατασταθεί.

Δρόμου καταστράφηκαν, συνοικίες πλημμύρισαν ενώ σε κάποιες περιοχές η γη μοιάζει να έχει γείρει.

 

σεισμόςιαπωνία