Οι Γερμανικές αρχές δεν αναμένεται να ασκήσουν ποινικές διώξεις κατά του 95χρονου πρώην φύλακα στρατοπέδου των SS Γιάκιβ Πάλιγ, που απελάθηκε αυτήν την εβδομάδα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου Έρευνας των Εγκλημάτων Ναζί στο Ludwigsburg. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου, Γενς Ρόμμελ, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη δίωξή του του Πάλγ, τον οποίο οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν για εμπλοκή σε εγκλήματα πολέμου. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έρευνα γι' αυτόν στη Γερμανία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης και ως αποτέλεσμα δεν υπάρχει πιθανότητα καταδίκης του» είπε ο Ρόμμελ στην Deutsche Welle. 

Ο Πάλιγ μεταφέρθηκε από το σπίτι του στο Κουίνς της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ ήταν τυλιγμένος με άσπρο σεντόνι. Οδηγήθηκε από το Νιου Τζέρσεϊ στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία, όπου ένα ασθενοφόρο τον περίμενε για να τον οδηγήσει σε οίκο ευγηρίας, όπου θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα ζήσει μέχρι το τέλος της ζωής του. 

Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν για συμμετοχή στους θανάτους 6.000 Εβραίων, γυναικών και παιδιών, μια κατηγορία που ο Πάλιγ αρνείται. 

Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχθηκε την ηθική της υποχρέωση να δεχθεί τον Πάλιγ, που δεν μπορούσε να διωχθεί στις Ηπα και τον οποίο χώρες όπως η Πολωνία όπου γεννήθηκε ή η Ουκρανία, όπου ανήκει η γενέτειρα πόλη του σήμερα, αρνήθηκαν να δεχθούν. 

Η Γερμανία αποδέχθηκε τον 95χρονο μετά από 14χρόνια διπλωματικών συνομιλιών ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον, και ενόσω εκκρεμούσε η απέλασή του. 

γερμανιαπρώην ΝαζίΗΠΑ